Az Amantis kórus

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy miért éppen az Amantis nevet választottuk?

A szó maga az amo, amari, amatum  szavakra vezethető vissza. Ezek jelentése: szeret, kedvel, szívesen tesz. Szent Ágoston hitvallásában ez olvasható: Cantare amantis est   –   az éne kel, akiben szeretet van.Először a szó hangzására figyeltünk fel egy versben. Akkor még nem tudtuk, hogy mit jelent, de úgy éreztük, hogy pozitív kisugárzása van. Mindenkinek tetszett – így ez lett a nevünk.

1995 őszén alakultunk 9 fővel, így 2015-ben ünnepeltük fennállásunk 20. évfordulóját.

A kórus – összetételénél fogva – különböző felállásokban működik azóta is folyamatosan. Hol vegyeskarként, hol női karként énekelünk. Sajnos, az utóbbi pár évben a fiúk (férfiak) elkerülnek bennünket, de ettől persze nem esünk kétségbe.

Most a 12 éves általános iskolástól a középkorú felnőttig, attól a gimnazistától kezdve, aki már alsó tagozatos korától a kórus tagja szeretett volna lenni, a budapesti könyvtárosig terjed a kórustagok összetétele. Természetesen bárkit, aki tisztán énekel, szívesen fogadunk és várunk magunk közé, de emellett rendszeresen élünk a meghívással is.

Amatőrök vagyunk, a szó jó értelmében, hobbiból énekelünk. A műsorválasztásunk alapelve, hogy a közönségnek -  és persze a magunk számára - is élményt tudjunk szerezni. Énekelünk spirituálékat, egyházi műveket, ún. klasszikus műveket, népdalfeldolgozásokat – mindent, ami szép.

Műsorunk összeállításában a változatosságra éppúgy törekszünk, mint az értékek közvetítésére. A zene világa sokszínű világ, ezerféle ízlés megtalálja benne a maga számára fontos és jelentős műveket. Törekszünk olyan zeneművek előadására, amelyek eléneklésével örömet szerzünk mind a közönségnek, mind saját magunknak.
Énekelünk a magyar zeneművészet nagyjaitól (Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc, Bárdos Lajos, Kocsár Miklós) éppúgy, mint a zenei világirodalom ismert és kevésbé ismert alkotótól. Mozart, Johann Sebastian Bach, Palestrina, Brahms, Verdi - hogy csak néhány nevet említsek.

Egyházi művek éppúgy szerepelnek a palettán, mint Zorán, Koncz Zsuzsa dalai. A néger spirituálékat ugyanúgy szeretjük, mint a magyar népdalokból összeállított dalcsokrokat, a Presser Gábor-féle musicalek részleteit ugyanúgy, mint Bródy János, vagy éppen a Kaláka együttes versmegzenésítéseit.

Egyszólamú műveket is énekelünk, de 4 szólamúakat is. Kedveljük emellett a kánonéneklést is. Van, amikor kíséret nélküli az előadásunk, és van, hogy zongora, orgona vagy éppen cselló kísér bennünket.
Eddigi fennállásunk 12 éve alatt sokszor – több mint 30-szor – szerepeltünk a Petőfi Sándor Művelődési Ház, ill. a falu rendezvényein.(kiállítás-megnyitók, gálaestek, stb.)

Tartottunk hangversenyt a Falumúzeum javára, szerepeltünk a fóti nagytemplomban, Kistarcsán a juniálison, énekeltünk az Evangélikus templom újévi istentiszteletén (ezt a rádió is közvetítette), felléptünk az általános iskolásokkal közösen a hagyományos csömöri Egyházzenei találkozón, a zeneiskola által szervezett hangversenyen, stb., stb., stb.

Többször szerepeltünk az evangélikus templomban is. Büszkék vagyunk rá, hogy a templom néhány évvel ezelőtti újraszentelésekor, ill. amikor a Kossuth Rádióban Csömörről közvetítették az újévi istentiszteletet, az Amantis kamarakórust, a mi kórusunkat kérték fel az éneklésre. Néha messzebbre is elmegyünk, énekeltünk Kistarcsán, Fóton éppúgy, mint a XVI. kerületben.
2006-ban meghívtak bennünket a Csömöri Egyházzenei Hangversenyre, aminek örömmel tettünk eleget.

Kórusunk munkáját folyamatosan támogatja a művelődési ház, valamint támogatást kapunk a csömöri Mátyás Kir. Ált. Isk. igazgatójától is. A helyi önkormányzat több éve támogat bennünket.

A kórus minden kedden este ½ 6 – 7 között próbál a Petőfi Sándor Művelődési Házban (Csömör, Vörösmarty u. 1.) Várjuk sorainkba az énekelni szerető fiúkat, lányokat, férfiakat, nőket.